Főoldal
8400 Ajka, Szabadság tér 13.


Könyvtár:
    
      Tel: 88/312-946
      E-mail:

      ajkakonyvtar@vkajka.hu


 

Művelődési központ:

      Tel.: 88/211-744,

      06-30 / 088-7742
      E-mail:

     

 

Gazdasági iroda:

      Tel.: 88/521-195, 88/521-188

      E-mail:

      vmkgazd@vmkajka.hu



Információs központ

     Tel.: 88-210-252

     E-mail:

     info@vkajka.hu


Padragkúti Művelődési Ház

     Tel.:88/501-361

      

      

faktúrák
tabló

Pályázat

ÚSZT

Európa Kulturális Fővárosa

Európa Kulturális Fővárosa


Kézművesek

Kézművesek

 Ajka Kristály története 

A Bakony hegység erdeiben, a 18-19. században több üveghuta működött:

Lókút, Somhegy, Németbánya ( „Deutsche Hütte” ),

Csehbánya, Bömische Hütte, ( „ Pameschitten” )

Városlőd ( „Pille” ),

 és Úrkút.

Hutaüveg készítéséhez ugyanis nagymennyiségű faanyagra volt szükség a tüzeléshez és a formakészítéshez egyaránt.

A bakonyi huták hagyományaira épült fel 1878-ban egy új típusú üveghuta, az Ajkai Üveggyár.

Az alapító Neumann Bernát nevéhez fűződik, hogy a gyár kiemelkedett a középkori módszerekkel dolgozó erdei huták sorából és generátorgáz tüzelésű üvegolvasztó kemencékkel kezdett el dolgozni.

A gyár legfontosabb termékei a lámpacilinderek és a gyógyszeres üvegek voltak.

1891-ben a gyárat a Kossuch  János családi betéti társaság vette meg  és hamarosan felvirágoztatta.

 

A fejlesztésnek köszönhetően csiszolt, vésett, aranyozott palackok, talpas serlegek és poharak készültek.

A külföldi piacokon is feltűntek a gyár termékei, sőt az 1904-es St. Louis-i világkiállításon aranyérmet nyertek.

A korabeli üvegipar szakmai értékelője, Sághelyi Lajos szerint:

„ Az ajkai gyár teljesítménye főleg az üvegolvasztás, az üvegminősége és a termelt áruk finom kivitele miatt elsőrendű, s olyan magas színvonalon áll, hogy bármely külföldi áruval a világpiacon is felveheti a versenyt.

... szakmunkásainak teljesítőképessége felülmúlja még a kisipar minőségi termelését is, különösen a finoman csiszolt és vésett készletáruban. A közreműködő iparművészek, mint tervezők a közönség ízlését is irányítani tudják.”

 

 

 

A tizes-húszas évekből származó munkák közül kiemelkedő, technikai–művészi színvonalú Tatár János munkája ( Iparművészeti Múzeum gyűjteményében található), amely

I.Ferenc József és II. Vilmos profilportréival vésett, oldalán fazettázot dísztál.

Hasonló dísztál készült 1945-ben, Liszt Ferenc portréját örökítette meg Eleőd Zoltán Solt iparművész.

Ezek a korabeli Magyarországon elszórtan létező portrégravírozás kiemelkedő darabjai, melyek nagy mesterségbeli tudást követeltek a csiszolómesterektől.

 

 

 

 

A harmincas évek elején névmagyarosítási kampány kezdődött a faluban, amelybe az üvegesek is bekapcsolódtak. A zömmel szláv és német eredetű üveges dinasztiák a családneveiket magyarra változtatták. Ilyen nevek jelentek meg: Bakonyi, Bálványosi, Hartai, Hegyvári, Dévai, Kövesi, Ozorai, Országi, Vadászi, Széplaki, Tátrai, Tóvári stb. Mind a településen, mind a gyárban ma is találkozunk e nevek képviselőivel, akik őrzik üveges elődeik emlékét.

 

Az Ajkai Üveggyárban az 1950-es éveket megelőzően nem volt iskolai rendszerű szakmunkásképzés. Régen a hozzátartozók segítségével bekerült gyerekek, mint segédmunkások kezdték meg a munkát és fokozatosan ismerkedtek meg a bonyolult szakmával. 1950-től indult el az üvegcsiszolók majd az üvegfúvók szakmunkásképzése.

 

Az 1930-as években készült többrétegű, csiszolt és zománcfestett vázánál Garamvölgyi Rezső nevét kell megemlíteni, majd a 30-as évek elejétől Ajkán dolgozó, kiváló csiszolómestereket, Törvényi Lászlót és Első Keresztélyt, akinek keze alól számtalan gyönyörű munka került ki; ők később a gyár üvegcsiszolást oktató mesterei lettek.

 

Az ötvenes-hatvanas években a fúvott, színtelen és színes káliüvegből készült: aqvamarin, ametiszt, amber és füstszínű kehely és pohárszériák a népszerűek.

1963-ban, színes káliüveggel kombinálva készült el Németh Nándor terve hatféle színben, különleges szárcsiszolással. Az ívó készletet a Helsinki VIT-re készítették.

 

A csiszolásnak akkor lett igazán kiemelkedő szerepe, amikor 1964-ben bevezették a 24%-os  ólomkristály üveg gyártását.

A világpiacon az ólomkristályt kedvelő vásárlók a száz évvel ezelőtt elterjedt mintákat pl. a forgócsillaggal díszített kelyheket keresték és keresik még ma is.

 

 

 

Az iparművészek ennek ellenére igyekeztek újítani, pl. a hagyományos formájú kelyheket matt rózsával díszitették. Ez az úgynevezett „rózsás dekor”, sok éven át kedvelt motívuma lett a tervezőknek és a vásárlóknak egyaránt. Szállították Kanadába, az Amerikai Egyesült Államokba és NSZK-ba.

 

 

.

 

Az 1980-as években a gyárat a technikai sokszínűség jellemezte.

A hagyományos üvegfúvás mellett centrifugálást és préselést is alkalmaztak.

A gyár megőrizte és magas színvonalra fejlesztette a kézműves üvegipari gyártási módszereket és eljárásokat.

A színtelen és színes káli üveg és ólomkristály üveg mellett bevezették az ún. „überfangos”, vagy más néven kétrétegű üveg gyártását. A háztartási szervízárukat ( kelyhek, poharak, korsók, palackok valamint díszművek: vázák, tálak stb. ) főleg csiszolással és gravírozással tették és teszik ma is változatossá. A hagyományos formák mellett új és modern formákat és dekorokat alkalmaznak.

 

A 90-es években kikísérletezték a háromrétegű, cameo üveget amely az überfangos ólomkristálynak egy továbbfejlesztett változata. A 3 vagy 4 rétegű üveget több lépcsőben, homokfúvással távolítják el egymásról. Ezzel a technológiával készülnek szecessziós stílusú és modern lakberendezési tárgyak.

 

Az iparművészek közül a gyár legmeghatározóbb alakja Németh Magda (a 60-as évektől kezdve dolgozott Ajkán), az általa kialakított iparművész kollektivát több évtizeden keresztül  írányította. Tervezései között a geometrikus motívumokkal díszített kehely készleteket ugyanúgy megtaláljuk, mint a növényi ornamentikájú parfümös palackokat, vagy a formai egyszerűséggel és tisztasággal kivitelezett asztali szervizeket.

A dús csiszolást (például a „rózsás” vagy „szőlős” dekor) ugyanolyan előszeretettel alkalmazta munkáin, mint az optikai díszítést, vagy a színekkel való hangsúlyozást.

Az iparművészek napjainkban is a technikai és esztétikai sokszínűség létrehozására törekszenek.

 

 

 

 

 

 

 

 

A sorozatgyártott használati tárgyak mellett számos kisszériás egyedi termék is készül,

 pl.  Prima Primissima plakett.

Borkóstolásra speciálisan kifejlesztett kehelyszériáival és a 2010-ben kialakított ajkai kollekcióval több nemzetközi vásáron minden évben szerepel (Frankfurt, Párizs, New York).

A műgyűjtők körében kedvelt – pate de verre állatfigurákat 2000 óta készítenek, ez egy francia elnevezés mely formába folyatott üvegszobrokat jelent.

 

A 70-es évektől kezdve a gyár a termékeinek 90-96%-át export piacokon értékesíti, mindezek ellenére a gyár a mai napig megőrizte manufakturális jellegét.

 

Legfontosabb minőségi garanciát jelentő megrendelői:

Rosenthal AG, Dibbern Gmbh, Riedel-Nachtman ( Németország),

Waterford Crystal UK/ Ireland Limited ( Írország)

John Jenkins, Royal Scot Crystal, David Redman Ltd., Rolls-Royce Motor Cars Limited (Anglia)

Christoffle, Christian Dior, Saint Louis , Crystal Sevres ( Franciaország)

Polo Ralph Lauren, Tiffany & Co., Neiman Marcus ( USA)